Beenmerg

In het beenmerg wordt ons bloed gemaakt. Dat is ook de plek waar leukemie kan ontstaan. Beenmerg is een weefsel in het binnenste deel van onze botten (de mergholten). Het beenmerg dat actief aan de bloedcelvorming deelneemt, bevindt zich hoofdzakelijk in de schedel, armen, het borstbeen, ribben, wervels, bekken en de benen.


Hoe ontstaat het bloed?

Hier is te zien hoe het bloed ontstaat. Het begint bij een stamcel die veranderd naar een lymfoïde stamcel (zie 1) of naar een myeloïde stamcel (zie A). De lymfoïde stamcel veranderd naar een lymfoblast (zie 2) en ontwikkeld zich tot een witte bloedcel (zie 3).

De myeloïde stamcel kan uitrijpen tot een bloedplaatje, rode bloedcel of een myeloïde lymfoblast (zie B). De myeloïde lymfoblast rijpt tot een witte bloedcel, deze soort worden ook wel granulocyten genoemd (zie C).

Nadat de bloedcellen volledig zijn uitgerijpt worden deze aan de bloedvaten afgegeven. Per dag worden evenveel cellen toeg­voegd als er in het bloed afsterven. Dit leidt tot een voortdurend evenwicht. De verschillende typen bloedcellen zijn alle van levensbelang

@